Nieuwe liefde, ben jij er klaar voor?

een nieuwe liefde
Van Aimee Vinck

Na een relatie duurt het liefdesverdriet voor de ene persoon wat langer dan voor de ander. Hoe donker de dagen er ook uitzien, tijd heelt alle wonden. Je zult vanzelf merken dat je de behoefte krijgt om je leven met iemand anders te gaan delen. Hoe snel dit gevoel naar boven komt, is voor iedereen anders. Maar hoe weet je nu of je klaar bent voor een nieuwe relatie?

Free Concentrated young African American man in casual clothes hugging Hispanic girlfriend while standing together in corridor of old building Stock Photo

Oude liefde roest niet, of toch wel?

Voordat je aan iets nieuws begint, is het belangrijk dat je je vorige relatie volledig hebt verwerkt. Hoeveel tijd je hiervoor nodig hebt, is afhankelijk van de manier waarop je voorgaande relatie tot een einde is gekomen. Als jij nog head over heels verliefd was en je partner maakte het uit, dan moet jij het hele proces van rouw en loskomen eerst doorkomen. De situatie is anders wanneer je na veel teleurstellingen er eindelijk een punt achter heb gezet. De pijn van het afscheid kwam dan – misschien onbewust – al tijdens de relatie. Je bent dan meer voorbereid op de breuk en de klap komt minder hard aan. 

Hoe de relatie ook is geëindigd, zorg dat je er zeker van bent dat je deze periode hebt afgesloten. Als je dit nog niet hebt gedaan, is de kans groter dat je volgende relatie ook mislukt. Een nieuwe liefde vinden om de oude te vergeten is alleen maar confrontatie vermijdend gedrag en werkt averechts. Gun jezelf de tijd om na te denken over de afgelopen tijd en kom erachter wat je nu wilt en juist niet. Alleen als je dat hebt gedaan, kun je je helemaal openstellen voor een nieuw iemand. 

Vind jezelf terug 

Het is niet goed als je jezelf bent kwijtgeraakt in je relatie om je partner gelukkig te maken. Probeer jezelf weer terug te vinden, ga na wie je bent, wat je wilt en durf hiervoor op te komen! Werk aan jezelf waar nodig is en spendeer meer tijd met je vrienden. Een goed gesprek helpt je ook om jezelf te (her)ontdekken. Doe de dingen die je leuk vindt of iets wat je altijd al had willen doen. Geniet van de tijd in je eentje en onthoud dat alleen zijn niet meteen eenzaam betekent!

Een vervulling of juist een aanvulling?

Na een breuk kun je het intens missen om met iemand je leven te delen en om iemand te hebben die je door en door kent. Voorkom dat je hierdoor op zoek gaat naar een relatie om deze leegte op te vullen. De taak van een partner is niet om je leven meer zinvol te maken, maar juist om het leven nog leuker te maken. Hoe mooi de liefde ook is, een relatie is een waardevolle aanvulling op je leven, maar zeker geen vervulling van je leven.

Free Back View of a Couple Sitting Near Their Bicycles Stock Photo

Sharing is caring 

Een teken dat je klaar bent voor iets nieuws is wanneer je het gevoel krijgt dat je opnieuw je leven met iemand wilt delen. Dit klinkt natuurlijk vanzelfsprekend, maar er komt hier veel meer bij kijken dan alleen samen lachen. Sta je er voor open om je leven, je huis, je familie en je vrienden aan je nieuwe liefde te laten zien? Er komt hier een hoop fysieke en emotionele intimiteit bij kijken. Voel je je veilig genoeg om je kwetsbaar op te stellen naar de ander? Hoe groter dat gevoel is, des te mooier een nieuwe liefde kan beginnen. 

Het allerbelangrijkste: luister naar je gevoel en laat je niet leiden door anderen. Tijd is voor iedereen een ander begrip. Zolang je jezelf de momenten gunt die je nodig hebt, komt het allemaal wel goed en stap je met zelfverzekerde stappen opnieuw de datingwereld in. Durf jij al het nieuwe avontuur aan te gaan?

 Categorie: Blog

Laat een reactie achter