Eerste date: wie betaalt de rekening?

Eerste date. Wie betaalt de rekening
Van admin

Of je eerste date nu razend succesvol is of juist een totale mislukking: als jullie iets samen gaan doen, komt er een betaalmoment. Wil jij goed voorbereid op date en vraag jij je af wie zijn of haar portemonnee pakt? Door het online daten ligt het tegenwoordig allemaal wat ingewikkelder. We geven je een paar tips.

De man betaalt is achterhaald

Voor een eerste date gaan veel mensen samen iets drinken, naar de bioscoop of uit eten. Van oudsher betaalde de man voor de date, omdat hij de initiatiefnemer was van de date. Tegenwoordig is dit niet meer zo simpel, want er zijn nog geen etiquetteregels ontstaan voor het online daten. Na een tijdje chatten op Tinder met je match wordt vaak snel een date gepland. Waar vrouwen er in heterorelaties meestal nog wel vanuit gaan dat mannen het eerste bericht sturen en als eerste het initiatief nemen voor de date, rekenen ze er niet automatisch meer op dat de man ook de rekening betaald. Steeds meer vrouwen bieden aan om de rekening te splitten. Dit valt zeker te zien in de grote steden.

Vervolgdate of niet

In Nederland vinden veel mannen het netjes als de date aanbiedt om mee te betalen. Zeker als er geen vervolgdate komt is het niet netjes om één persoon voor de rekening op te laten draaien. Zo geef je een ander valse hoop. Daarbij is het natuurlijk ook zo dat vrouwen tegenwoordig vrijwel net zo vaak als mannen een eigen inkomen hebben. Door verstandig om te gaan met je geld, bijvoorbeeld door te besparen op vaste lasten via Pricewise, hou je daarnaast een groter potje over om leuke dingen van te betalen. Al wordt het niet in alle landen gewaardeerd als de vrouw de rekening naar zich toetrekt of voorstelt om deze te splitsen. Onder andere in Zuid-Europa en Oost-Europa wordt het opgevat als een belediging wanneer je de man niet laat betalen.

Lhbti-gemeenschap gaat uit van gelijkheid

Bovenstaande verwachtingen spelen een minder grote rol bij eerste dates in de lhbti-gemeenschap. Over het algemeen gebeurt meer in overleg en wordt meer uitgegaan van gelijkheid. Op het moment dat de rekening op tafel komt is splitten een optie, maar ook kan het hier zijn dat de initiatiefnemer voor de eerste date wilt betalen. Al is hier meestal wel de voorwaarde aan verbonden dat de niet-betaler de tweede date betaalt. Zo merk je direct aan de ander of hij of zij het ziet zitten om nog een keer af te spreken. Heb je geen budget voor een date in een restaurant of iets anders dat geld kost? Dan kunnen jullie ook een leuke gratis activiteit uitkiezen. Maak bijvoorbeeld een mooie wandeling samen of ga buiten rolschaatsen.

 Categorie: Blog

Vergelijkbare artikelen

Laat een reactie achter